2013.02.07 10:55

Segitettem.hu - Kezünkben a változás!

A világ változik. Szebbé lesz. Mi sem bizonyítja ezt jobban, mint az, hogy egyre több "jó-szándék" üti fel a fejét itt is, ott is, bármerre nézünk szét.

A következő cikket a Pozitívnap - A pozitív Hírek oldaláról vettük át azzal a céllal, hogy minél több emberhez ejuthasson ez a remek kezdeményezés!


Kellenek nekünk a "jó-cselekedetek" okozta örömök, hogy kiteljesedjünk és ezt sok millió ember kezdi érezni ma már a saját bőrén. A kiteljesedéshez azonban nem elég a szívességek okozta öröm, megalapozni is tudni kell egy olyan társadalmat, ahol természetes az odafigyelés, mégpedig közösségépítéssel. Mai interjúnkban egy olyan oldalt szeretnénk bemutatni nektek, ahol minden tagnak szárnya nő. Ez a weboldal pedig a most induló segitettem.hu.

 

A Pozitív Nap beszélgető partnere az oldal egyik megálmodója, Szabó "Süti" László.

Süti késett a megbeszélt találkozóról, ám magyarázata szívünket melengeti, így eszünk ágában sincs haragudni rá. Időben indult, ám "jó-szíve" feltartotta, amikor megállt segíteni egy szükséget szenvedőnek, frissen vásárolt doboz cigijével (mellesleg azt mondja az esetet jelnek tekinti a leszokáshoz), majd a közösségbe is meghívta az urat (szakmai ártalom).

A most következő interjúból kiderül, hogy mi adta az ötletet, mire szeretné felhívni a figyelmet, és mik a célok, sőt az oldal használatához is kapsz egy kis segítséget.

Mikor jött az oldal ötlete, és hogyan jutott el a megvalósulásig?

Öt és fél évvel ezelőtt egy nehéz időszakon mentem keresztül. Sok filmet néztem abban az időben, s mivel tévém sem volt, így többnyire barátoktól kapott dvd-ket néztem javarészt. Így került hozzám a Pay It Forward (A jövő kezdete) című film is, ami tulajdonképpen az ihletet adta. Trevor McKinney, a főszereplő egy kisfiú, akinek eléggé zűrös a családi háttere. A társadalomtudomány órán a tanár azt a feladatot adja az osztálynak, hogy próbálják a világot jobbá tenni. Trevor ezt nagyon komolyan veszi, és kitalál egy módszert, egy fordított piramisjátékot: három embernek nyújt komoly segítséget, és megígérteti velük, hogy ők is hasonlóképpen járjanak el másokkal. A filmben van egy jelenet, amikor a fiú egy táblára rajzolt folyamatábrán vezeti le az ötletet és felvázolja gyakorlatilag a segítettem.hu rendszerének alapját.

Az alkotás többi részére már nem emlékszem, mert elkapott az ihlet és órákon keresztül csak sodort magával, írtam és írtam az ötleteket a gyakorlati megvalósításhoz, míg egyszer-csak azt vettem észre, hogy kezemben tartom az oldal vázlatát, ami jelenleg is elolvasható a felületen a rólunk rovatban. Persze ezt a későbbiek folyamán átgondoltan a mai magyar valósághoz kellett alakítanom, hiszen úgy érzem, hogy egy működő rendszerhez nem elég a segítségnyújtás okozta öröm, kell visszajelzés más emberektől, és kell nem utolsó sorban egy befogadó közösség is. Ezt nyújtja a segítettem. Megjegyzem, hogy az egész dologért hálásnak kell lennem a sorsnak, az égieknek és minden személynek is, akik közre működtek ezen csoda a létrejöttében. Itt két alkotó-társamat különösen ki kell emeljem, akik személye ugyanolyan jelentőséggel bír a projekt kivitelezésében, átgondolásában, ők pedig Horváth Norbi és Tóth Péter. Ők azok a személyek, akik nélkül ma nincsen segítettem.

Horváth Norbi és Tóth Péter - "Akik nélkül ma nincsen segítettem."

Hogyan működik az oldal?

A segítettemet tulajdonképpen úgy tudnám röviden leírni, hogy ez egy motivációs közösségi felület, ahol kérések és felajánlások kapnak helyet. Minden olyan kérésnek és felajánlásnak tere van itt, ami nem jár anyagi vonzattal. Ilyen lehet például segítség kérése festéshez, olajcseréhez, vagy olyan dolgok felajánlása, amik nekünk már nem kellenek, de másnak hasznosak lehetnek.


Tulajdonképpen bármit fel lehet ajánlani, amiben mi magunk mások segítségére tudunk lenni és minden kérhető, ami ésszerű kereteken belül teljesíthető. Az oldalra történő regisztrációnak tulajdonképpen két módja van. A fő profil az, hogy kapsz egy meghívót valakitől, aki segített neked, és annak segítségével regisztrálsz, majd te is segítesz egy következő embernek és így tovább. Ez a gyakorlatban úgy néz ki, hogy amikor egy teljesen hétköznapi helyzetben segítesz valakinek, a segítség mellett meghívod az oldalra, így motiválod őt is a segítség lánc folytatására, hálája kinyilvánítására, csak nem feltétlenül irányodban. A rendszer azonban nyomon követi, hogy ki kinek segített, így még az újonnan kötött ismeretstégekkel is bővíthető egy segítőkész közösség.

Regisztrálni természetesen meghívó nélkül is lehet. Ebben az esetben akkor válik valaki teljes értékű taggá, ha tesz egy felajánlást, amit egy másik tag elfogad. Természetesen annyi kérés és felajánlás tehető a közösségen belül teljes értékű tagként, amennyi jól esik. A cél egy segítőkész közösség kialakítása. Személyes vízióm pedig az, hogy minden embert motiválni tudjunk ezzel az összefogással.

Miért érzed fontosnak a segítség adást?

Segíteni véleményem szerint már önmagában jó és annyi pozitív energiát ad, ami segít minket az életünk minden területén, hogy már csak ezért is megéri. Az emberek nagy többségében viszont sajnos kialakult egy gát, ami megakadályozza őket abban, hogy bárhol és bármikor segítsenek másokon, vagy hagyják, hogy rajtuk segítsenek. Ez annak tudható be, hogy nem ezt szokták meg. Ha valaki odamegy hozzájuk az utcán, rögön azt gondolják, hogy megint valamit kérni akarnak tőlük: pénzt, időt, cigit, kaját, válaszokat. Mi azon vagyunk, hogy ez megváltozzon. Tudjuk jól, például ahhoz, hogy valaki után szaladjunk az utcán, hogy visszaadjunk neki valamit, amit elejtett, bátorság kell, de arra biztatunk mindenkit, hogy mégis tegye meg, mert mindenki felelős a közvélemény alakulásáért, hát tegyünk róla mindannyian, hogy egy kedves, pozitív hatás terjedjen tovább emberről emberre.

A másik gondolati állapot, ami miatt az emberek ódzkodnak a segítségnyújtástól az, hogy úgy érzik, hogy "rajtuk se segít senki, hát ők miért segítsenek", de ezen is tud változtatni ez a közösség, hiszen itt minden tag akar tenni valamit azért, hogy jobbá tegyük a világot, meghívót is olyan emberek kapnak, akiken már valaki segített, így nagyobb motiváltsággal fog ő is segíteni másokon. A segítségnyújtáson kívül pedig a segítség elfogadása is azok közé a dolgok közé tartozik, ami sokaknak nehezen megy, de itt ezt is meg lehet tanulni, hiszen, ha valaki felajánl valamit, akkor az mindenképpen azért teszi, hogy azt valaki elfogadja, hátsó szándék nélkül. Ettől válik hitelessé az egész folyamat.

Segíteni öröm!


Milyen útravalót adnál az olvasóknak saját tapasztalataid alapján?

Szívem szerint elviccelném a kérdést. Szerintem ne mosogassunk és ne menjünk postára! De komolyra fordítva a szót, elsősorban azt, hogy járjunk nyitott szemmel a világban, és figyeljünk oda a társainkra, illetve saját magunkra. Legyünk bátrak, fogadjuk el azt, hogy az egész élet rajtunk múlik! Egyedül a mi döntésünkön áll az, hogy mit adunk tovább magunkból, mert mások környezete mi magunk vagyunk, és tartsunk ki az álmaink mellett!

Ha életünk során bármit úgy értékelünk, hogy nem csinálunk jól, abból próbáljunk meg mindig tanulni valamit. Nekem például van erre egy jó módszerem. Minden este lefekvés előtt végiggondolom a napomat, és ha volt olyan dolog, amit máshogyan csináltam volna, akkor azt lejátszom magamban jól, úgy, hogy a történésnek pozitív kimenetele legyen. Ez segít nekem abban, hogy megtanuljam magamat és a helyzeteket automatikusan jól kezelni. A változás a kezünkben van!

—————

Vissza