2014.05.06 08:21

Túl messze lakom, hogy megmentsék az életemet

2014-05-03 04:50:00
Tiszakeszi — Az idő mellett a távolság a legnagyobb vetélytársa Siklós Csabának (24). A fiatalember hiába szerepel a vese- és májtranszplantációs várólistán, olyan messze él a fővárostól a Tisza mentén, hogy alig van esélye arra, hogy időben életmentő szervhez jusson.
Hirdetés
– Születésemkor derült ki, hogy policisztás vesebajom van, ezért akkor rögtön felkerültem a vesét várók listájára – mondta el lapunknak Siklós Csaba, aki betegségei miatt nem dolgozhat. – Injekciókúrát kapok, 10 naponta szúrnak, így segítik a szervek működését – magyarázta a részleteket.
Bár a beteg veséivel akár még évekig életben maradhatna, annak ellenére, hogy magas a vérnyomása, végtagjai pedig folyamatosan görcsölnek, ám három éve ráadásul súlyos májzsugort is diagnosztizáltak nála.
Csaba, bár nem sok esélye van, bízik abban, hogy időben kap új májat és vesét
 – A májam mostanra már nagyon rossz állapotban van, így nincs sok időm: muszáj lenne új szervet kapnom. Ám ahhoz, hogy meg tudjanak operálni, sokkal közelebb kellene költöznünk Budapesthez. Az orvosoknak ugyanis naprakész leletek kellenek, de itt hiába járok az előírások szerint vérvételre, mire a laboreredmények beérkeznek a transzplantációs klinikára, az állapotom már nem ugyanolyan, mint a vizsgálat időpontjában. Így a doktorok nem tudják követni, hogy egy riasztás esetén alkalmas vagyok-e éppen a beültetésre – panaszolta Csaba.
Ahhoz tehát, hogy a fiú esélyt kapjon az életre, a Budapesttől 200 kilométerre lévő településről a fővároshoz közelebb kéne költöznie.
– Az édesanyámmal ketten sajnos mindössze 55 ezer forintból élünk havonta, így képtelenek lennénk albérletet fizetni Budapesten, vagy a közelében. Egyre kilátástalanabbnak tűnik a harcom – kesergett a súlyos beteg Siklós Csaba.
A fiú abban reménykedik, hogy talán valamelyik budapesti vagy Pest környéki önkormányzat tud szerezni neki egy szociális bérlakást.
– Más esélyem sajnos nincs – fűzte hozzá szomorúan.
Csaba ugyanabban a betegségben szenved, amibe Varga-Banó Andrea (†30) nemrég belehalt: a végstádiumú májzsugorban szenvedő kétgyerekes anyuka nem kapott időben májat, szervezete április hatodikán feladta a harcot.
I. O. É.

—————

Vissza