2013.10.09 07:55

Víz és áram nélküli élet a tanyán.

Jó másfél évtizede él nehezen, áram és vezetékes víz nélkül bicerei tanyáján Arató Lajos. A 62 éves, gyulai férfi érdekében most többen összefogtak.

aratolajostanya

Arató Lajos története egy darabka magyar valóság. A korábban gépkocsivezetőként dolgozó gyulai férfi élete válása után került lejtmenetbe. Vagyonuk felosztása után annyi pénze maradt, hogy megvásárolja bicerei tanyáját. A telek középpontjában már akkor is ott állt a számára azóta is menedékül szolgáló, düledező ház, amelynek állapota az eltelt esztendők alatt csak romlott.
Áram és vezetékes víz nincs a területen, ivóvízért egy öt kilométernyi távolságra található kútra kerékpározik el szinte mindennap a férfi, a villanyvezetékek pedig túl messze vannak ahhoz, hogy esélye legyen rácsatlakozni.
- Sokáig szégyelltem, hogy idáig jutottam. Ma is fáj, hogy ilyen körülmények közé kerültem, de igyekszem kihozni a helyzetből, amit tudok — mesélte Arató Lajos. — Az áram nagyon hiányzik. Szeretnék esténként minél tovább dolgozni, de ősszel és télen már korán sötétedik.
A nyugdíjas férfi egyébként földet művel, nyulakat, szárnyasokat is tart. Hűtője nincsen, hogyan is lenne, hiszen nincs mivel működtetni. A romlandó élelmiszereket az udvaron található kútba ereszti le, amelynek vize ugyan nem iható, ellenben a tárolásra úgy-ahogy alkalmas.
Maga a ház sincs jó állapotban, sőt... Gazdája a tetőt ugyan már többször megjavította, de félő, hogy előbb-utóbb feladják majd a harcot a gerendák és cserepek, illetve a falak is. Bent nehéz, dohos levegő fogadott bennünket, nem is csodálkoztunk, amikor 62 éves házigazdánk elárulta, hogy több allergiás és asztmás betegséggel, illetve izületi problémákkal is küzd.

farmer2

Asztalán folyóiratok, köztük a HVG régebbi száma, illetve egy akkumulátorról működtetett tévé, amit a szomszéd tanyán szokott feltölteni mobiltelefonjával együtt.
- A város felajánlott egy másik ingatlant, Alt Norbert korábban és már alpolgármesterként is járt nálam, de én nem akartam itthagyni a tanyát. Mindenem itt van, ez itt tényleg az enyém, másom sincsen — vallott Arató Lajos maradása okáról.
A jobb sorsa érdemes, udvarias férfiről néhány hete Földi István, a Gyulai Kistérség Egységes Szociális és Gyermekjóléti Intézményének tanyagondnoka hozta a hírt, aki egyébként többször segített is Arató Lajosnak. A nyugdíjas történetét ezután feldolgozta a Gyula Televízió, majd a Csordás Józsefné vezette Tanyavilágban Élők Érdekvédelmi Egyesülete, valamint Mikus Éva és Gerhard Stengel gyűjtést indítottak.
- Számunkra természetes, hogy bármikor világítani tudunk otthonainkban, miközben Arató Lajosnak ez szinte elérhetetlen — fogalmazott Mikus Éva. — Szeretnénk, ha kicsit jobb körülmények között élhetne.
Mikus Éva elmondta, céljuk egy lakókonténert vagy egy kis lakókocsit beszerezni a férfi számára, illetve napelemes rendszerrel vagy aggregátorral megoldani a világítást, az áramellátást. Arra kért mindenkit, hogy ha lehetősége van rá, bármilyen módon, adománnyal vagy más eszközökkel segítse Arató Lajost. Több helyi vállalkozó és magánszemély máris a jó ügy mellé állt. A segíteni akarók az 12057016-01411168-00100005-ös számlaszámra juttathatják el adományaikat.

 

Forrás: Sokszínű Vidék

—————

Vissza